Ik ben begonnen met het inhoudelijk onderzoek. Pen en papier op schoot en dan de film nogmaals kijken. Je kijkt dus echt anders dan een eerste keer :-)
Het onderzoek is uiteraard nog lang niet compleet, zie de opdracht op BB. Maar het is een start. Als we elkaar blijven aanvullen wordt het vast en zeker een compleet onderzoek!
Succes allemaal,
Kyra
Tijdens het bekijken van de film vielen mij nog wat zaken op.
Ik heb het ertussen geplaatst.
Het is een kwestie van doen.
Daphne
Madagascar (2005) van DreamWorks Home Entertainment
Hoofdpersonen:
Alex (leeuw), Marty (zebra), Gloria (nijlpaard) en Melman (giraffe)
Het verhaal in het kort:
De film start in de dierentuin van New York, waar Marty een wens doet: hij wil terug naar zijn roots. Als hij ontsnapt, volgen zijn vrienden hem. Ondertussen ondernemen ook de pinguins een ontsnappingspoging. De vier vrienden nemen (hilarisch) de metro maar worden gepakt als Alex met een verdovingsgeweer wordt geraakt. De dieren worden op een boot gezet om naar Afrika gebracht te worden. De pinguins overmeesteren echter het schip en zetten koers naar Antartica. De kisten met de vier vrienden vallen overboord en spoelen aan op een eiland (Madagascar). Daar maken ze kennis met veel inheemse dieren die bang zijn voor de vossen van het eiland. De vrienden jagen, onbedoeld, de vossen weg maar zijn alsnog niet blij: ze zoeken mensen! Het eiland biedt niet wat ze zoeken en er ontstaat een ruzie tussen Marty en de rest die terug wil naar New York. Er zijn even twee kampen op het eiland maar uiteindelijk zoekt Marty toenadering tot de rest. Wanneer Alex honger (als een leeuw) krijgt, ziet hij een maaltijd in Marty. Daar schrikt Alex zelf erg van en hij gaat weg van de rest. Ondertussen zijn de pinguins op Antartica aangekomen maar daar valt het ze tegen en ze keren om. Als hun schip aankomt bij het eiland willen de vrienden de boot terugnemen, maar niet zonder Alex! Marty mist hem erg en wil hem zoeken. Als hij Alex vindt nemen de vossen Marty te grazen en Alex redt hem. Ook de andere vrienden en de pinguins helpen daarbij. Iedereen keert terug naar de boot en de film eindigt als de boot vertrekt.
Gebruikte liedjes in de film:
• New York New York
• I like to move it
• What a wonderful world
Gebruikte muziek in de film:
• Muziek uit andere film: Mission Impossible
Beeldaspecten:
• Schaduwen, kloppen mooi bij personages
• Lijnen, van de zebra (leuk als die in de stad een vrouw met zebramotief trui tegenkomt!)
• Licht, goed te zien als helicopter naar beneden schijnt bij zoektocht naar dieren. En juist het donker, als de dieren in de kist opgesloten zitten
• Kleuren, mooi te zien in het natuurschoon van Madagascar
• Positie, mooi vanuit de bek van de leeuw gefilmd door de tanden heen als er een prooi voor hem staat
• Het uitvergroten van details: skelethand
Leuke details:
• Palen in het kamp van Marty vormen het woord HELP, na een ruzie vallen er een paar en dan staat er HELL.
• Fossas wordt gespeld als "foosa"
• Hint naar Blue Lagoon: aanspoelen op het eiland uiteraard maar zeker als er tegen een aangespoelde basketbal (met getekend gezicht) wordt gesproken alsof het een persoon is.
• Link naar de film American Beauty: ipv het vallen van roosblaadjes, het vallen van a steak.
Recensie van Clinton Siccama, gevonden op 4 april 2010, op:
http://www.film1.nl/recensies/15873-Madagascar.html:
Wel eens een leeuw en een zebra samen in één kooi gezien in de dierentuin? Vast niet. Iedereen weet dat in het wild de een het avondmaal is van de ander. In de dierentuin van New York in Central Park zijn de leeuw Alex (stem van Ben Stiller) en de zebra Marty (Chris Rock) echter elkaars beste maatjes. Alex is de grote publiekstrekker van de dierentuin met meerdere shows op een dag en als hij 's nachts slaapt, is hij zelfs via de webcam te bekijken. De dierentuin is voor de bewoners een luxe vijf sterren hotel met dagelijkse massages, pedicures, een hoogtezon én... voor Alex elke avond de lekkerste steaks.
Ook al hebben Alex en Marty een hechte band, ze hebben een totaal andere kijk op het leven dat ze leiden. Alex geniet optimaal van alle aandacht en zijn luxe leventje, maar Marty droomt van witte stranden, groene palmbomen en echte sterren aan de hemel in plaats van helikopters. Gedeprimeerd door zijn tiende verjaardag en opgejut door een stel pinguïns besluit hij 's nachts een ontsnapping te wagen.
De giraffe Melman (David Schwimmer) merkt zijn verdwijning als eerste op, en samen met Alex en het nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith) gaat hij op zoek naar Marty. Op Grand Central Station vinden de vrienden elkaar, maar eindigt ook de ontsnapping. Een fanatieke dierenrechten organisatie zorgt er vervolgens voor dat alle dieren op een boot worden gezet naar Afrika, waar ze zullen worden vrijgelaten. De pinguïns zijn het met deze bestemming niet eens, overmeesteren de kapitein en veranderen de bestemming in Antarctica. Door deze plotselinge koerswijziging vallen de kisten met Alex, Marty, Gloria en Melman overboord die voor de kust van Afrika aanspoelen op het eiland Madagascar.
Op het eiland wordt de vriendschap tussen Marty en Alex, het hart van de film, zwaar op de proef gesteld. Marty geniet van zijn vrijheid en de prachtige omgeving, terwijl Alex zo snel mogelijk terug wil naar New York. Voor de leeuw wordt het echter alleen maar lastiger wanneer in de jungle van Madagascar zijn natuurlijke jachtinstinct naar boven komt, en hij zebra Marty niet alleen als vriend, maar ook als potentiële prooi gaat zien.
Chris Rock is met zijn aanstekelijke enthousiasme uitstekend gecast als Marty en heeft duidelijk een eigen inbreng gehad. This place is crack-a-lacking! Ben Stiller verrast als de zelfverzekerde Alex en David ' Friends' Schwimmer doet het met zijn zeurderig schattige stem goed als de constant ziek, zwak en misselijke Melman. Sacha Baron Cohen, veel beter bekend als Ali G, steelt ditmaal met een Indiaas accent de show in de rol van de koning van de apen van Madagascar. Voor de rol van Gloria waren behalve Jada Pinkett Smith ook Madonna, Gwen Stefani en Jennifer Lopez in de race. Filmfreaks kunnen onderling een wedstrijdje houden wie in 'Madagascar' de meeste verwijzingen naar andere films kan vinden.
Met een prima cast en genoeg geslaagde grappen zet DreamWorks na het succes van 'Shrek' en het tegenvallen van 'Shark Tale' met 'Madagascar' weer een stap in de goede richting. De film is tevens een ode aan New York, die andere jungle, en het kan niet anders of Frank Sinatra heeft er weer fans bijgekregen dankzij de uitvoeringen van Alex en Marty van 'New York, New York'.
Recensie van Henny Wouters, gevonden op 4 april 2010 op: http://www.movie2movie.nl/index.php?item=190&film=3921&letter=
Wie regelmatig een Amerikaanse animatiefilm bezoekt, weet dat hij daar tegenwoordig geen ouderwetse dwergen, hertjes, prinsen en prinsessen hoeft te verwachten. Als er al personen van koninklijken bloede in voorkomen, is daar meestal een steekje aan los en dat laatste geldt ook voor de meeste dieren. In ‘Madagascar’, de nieuwste productie van Dreamworks (‘Shrek’, ‘A Shark Tale’), worden we geconfronteerd met een hypochondrische giraf, een zebra in een midlifecrisis, een leeuw met sterallures en vier coole, nee, ultracoole pinguïns. En uiteraard met Koning Julien de 13e, de swingende en lepe leider van de ringstaartmaki’s.
Niet alleen die verknipte personages voldoen aan de huidige trend in animatieland, ook de humor in ‘Madagascar’ is van deze tijd. Grappen voor zowel jong als oud, met in dit geval een opvallend hoog slapstickgehalte. Qua plot is het allemaal een beetje mager maar door de hoge grapdichtheid deert dat niet echt. Daarnaast hebben de personages net iets meer diepgang dan klassieke tekenfilmkarakters. Zo leert de tamme en ijdele leeuw Alex op Madagascar het roofdier in zichzelf kennen, met alle psychische problemen van dien.
De stemmen in ‘Madagascar’ zijn prima gecast. Vooral David Schwimmer en Chris Rock als Melman en Marty blinken uit, maar ook de stemmen van Jada Pinkett Smith en Ben Stiller passen goed bij hun personages. De muziek is trendy en feestelijk en de animaties zien er gelikt uit, waarbij opnieuw opvalt hoe enorm expressief tekenfilmfiguurtjes tegenwoordig kunnen zijn. Enig minpuntje is dat we aan het slot de onvermijdelijke morele les door de strot geduwd krijgen, over vriendschap en trouw. Een wijze les allicht, maar vooral een overbodige.
Hoewel ‘Madagascar’ dus zeker geslaagd is, heeft de film toch één groot nadeel. Na briljante animatiefilms als ‘Finding Nemo’, ‘Spirited Away’ en ‘Shrek’ is de lat voor nieuwe animatiefilms bijzonder hoog komen te liggen. Helemaal eerlijk is het dan ook niet om iedere nieuwe animatie met deze meesterlijke voorgangers te vergelijken. Want ondanks dat ‘Madagascar’ niet het niveau haalt van voornoemde films, staat hij absoluut garant voor anderhalf uur topamusement voor jong en oud. Minstens zo leuk als een bezoekje aan de dierentuin en ook nog een stuk goedkoper. Geen moeilijke keuze dus.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het kopje 'Beeldaspecten' is een begin. Probeer ook koppelingen te leggen met de beeldcultuur. Vooral de recensies zijn een rijke bron aan inzichten, dus verzamel er ook een aantal in het Engels. Die zijn vaak kritischer en vollediger en er zijn er sowieso meer van.. ;-)
BeantwoordenVerwijderenWat goed dat we al zoveel details hebben!
BeantwoordenVerwijderenJullie hebben echt goed gekeken. Heb er even niets aan toe te voegen.
Alleen die film waar je naar verwijst, is dat niet Cast away?
Nadia